ДЖОНИ ИЛИЕВ

След тежка катастрофа, Jony Iliev, отново завладява музикалните сцени на световно ниво със новият си албум “PARO SONO”. Както много от вас знаят, Jony Iliev е единственият ромски изпълнител от България, който е работил и покорил и световните музикални сцени.

На въпроса кой е Джони?..

..Отговаряме така:

“Когато Джони започне да пее дори и славейте спират да чуруликат. Джони завладява със страстният си и кадифен глас и оставя слушателите без дъх. В песните му има не само много любов, страст, щастие, но и болка. Песента му предава точно това, което чувства душата му.”

Джони е роден и израснал в музикантско семейство. Всички от неговата фамилия са известни музиканти в България. В тяхната фамилия се разказват легенди, че децата, който се раждат, още преди да проходят започват да свирят.

Каква е историята на Джони и защо той е толкова специален?

Джони е осмото и най-малкото дете в семейството. Неговата музикалност се забелязва още когато е на 2 годишна възраст. Когато чуеше музика и започваше да тактува като възрастен музикант без да изпуска ритъма. Неговият абсолютизъм е едно от качествата, които го отличават сред останалите.

Бащата на Джони умира внезапно на 47 годишна възраст. Тогава Джони е едва на 9 години. В тази крехка възраст той губи своя най-голям приятел и идол. Когато става на десет, Джони започва да пее с оркестъра на свойте братя и много бързо става известен и обичан във ромските сватбарски среди. Така в Джони започва да се заражда една голяма мечта – той да стане известен и да покорява световните музикални сцени!

С годините Джони издава много хитове, който се слушат по всички дискотеки, барове, ресторанти и концерти. Тези успехи не са достатъчни за търсещата му душа ,защото той знае, че има още път по музикалната пътека и има още на къде да се развива и да радва хората със своята музика.

И така, до 2001 година. Това е годината, в която мечтите за световната сцена на Джони Илиев започват да стават реалност. През тази една година от развитието ми от него започват да се интересуват немски продуценти. Те настойчиво го канят да работи за тях и му предоставят възможноста да се изяви на европейски и световни сцени.

През 2002 албумът “MA MAREN MA” на Джони е факт и през 2003 излиза на световният музикален пазар.  Издаден е от най-голямата музикална компания за ромска и етномузика в Германия Asphalt Tango Records. След излизането на дебютния му албум той започва много бързо да се изкачва на челни позиции в класациите на WELT MUSIK.

За Jony Iliev & Band натовареният график с много концерти и фестивали тепърва започва. Той покорява сцена след сцена и жъне успех след успех. През 2005 година песента на Джони “Аризона” печели позиция и е единствената избрана за цяло тримесечие да бъде пускана и слушана във AMERIKA AIRLINES. Джони отново е единственият певец от България, който бива поканен от Asphalt Tango Records да участва като специален гост в един от най големите и успешни проекти на Asphalt Tango Productions “THE GYPSY QUEENS & KINGS” / “ЦИГАНСКИТЕ КРАЛИЦИ И КРАЛЕ”. На практика Джони Илиев е единственият ромски изпълнител от България, който представлява ромската музика на България. Специални участници в проекта “THE GYPSY QUEENS & KINGS” са Esma Rejepova – Македония,  JONY ILIEV-Bulgarien,  Kalome Gruppe – Еspania, Monika Miczura- Ungaria,  Fanfari Ciočarlia-Rumänien,  Liliana Butler-Serbien,  Mahala Rai banda-Rumänien.

През същатата 2005 година Jony Iliev e поканен лично от Shantel да участва в албума на Shantel “Bukovina CLUB”. Тогава съвместно със Марко Маркович Джони изпява “Ja Rayah” която в последствие става един от хитовете на Bukovina CLUB. След многобройните успехи на JONY ILIEV, както понякога за съжаление става в живота, на път за голям концерт в България, на който Jony Iliev трябваше да е специален гост и да открие концерт за посрещането на 2007 година се случва инцидент. Джони преживява тежка катастрофа и остава в инвалидна количка. Това разбива целия му приказен свят и Джони почти спира със изявите си на музикалната сцена. След дълги години лечение и възстановяване, любимият на стотици хиляди Джони Илиев решава да се завърне на сцената.

По-силен и мотивиран, на крака и пълен с любов Джони отново ще пее за вас, за да ви напомни, че музиката лекува всичко, а талантът винаги намира начин за изява!

Menu