BIO

Jony е роден и израснал в музикантско семейство. Той е осмото и най-малко дете в семейството. Неговата музикалност се забелязва още когато е на 2 годишна възраст. „Когато чуваше музика той започваше да тактува като истински музикант” споделят по-големите му братя. Всички от неговия род са известни музиканти в България. Не е легенда, че децата в голямата му фамилия започват да пеят и свирят още преди да проходят.

Бащата на Jony умира внезапно на 47 годишна възраст. Тогава Jony е едва на 9 години. В тази крехка възраст той губи своя най-голям приятел и идол. Когато става на 10 Jony започва да пее с оркестъра на своите братя и много бързо става известен и обичан в ромските сватбарски среди. Така постепенно у него започва да се заражда голямата му мечта –да стане известен и да покори световните музикални сцени!

През годините Jony създава много хитове, но тези успехи не са достатъчни за търсещата му душа.

През 2001г мечтите на Jony за световната сцена започват да стават реалност. Към неговия талант проявяват интерес немски продуценти, които му предоставят възможността да концертира на европейски и световни сцени.

През 2002 дебютният албум  “MA MAREN MA”  на Jony Iliev излиза на световния музикален пазар, издаден от най-голямата музикална компания за ромска и етномузика в Германия Asphalt Tango Records. Албумът много бързо да се изкачва на челни позиции в класациите на WELT MUSIK.

Jony е единственият изпълнител от България, поканен да участва като специален гост в един от най-големите и успешни проекти на Asphalt Tango Productions “THE GYPSY QUEENS & KINGS” / “ЦИГАНСКИТЕ КРАЛИЦИ И КРАЛЕ” и да представя ромската музика на България в този уникален културен проект. Другите специални участници в него са: Esma Rejepova – Македония,  Kalome Gruppe – Еspania, Monika Miczura- Ungaria,  Fanfari Ciočarlia-Rumänien,  Liliana Butler-Serbien,  Mahala Rai banda-Rumänien.

През 2005 година песента на Jony “Аризона” е единствената избрана от AMERIKA AIRLINES, която цели три месеца е на челно място в класацията на американската компания.

През същатата 2005 година Jony Iliev e поканен лично от немския DJ и продуцент Shantel да участва в записите на албума му  “Bukovina CLUB”. Тогава съвместно с Марко Маркович, Jony изпява “Ja Rayah”,  която в последствие става един от хитовете на албума.

За нещастие след многобройните успехи на Jony, на път за голям концерт в България, на който той е специален гост във връзка с посрещането на 2007 година, се случва инцидент. Jony преживява тежка катастрофа и остава в инвалидна количка. Това разбива целия му приказен свят и той спира с изявите си на музикалната сцена.

Въпреки тежкото си здравословно състояние вярата, че отново ще бъде на крака и ще продължи да сбъдва голямата си мечта не го напуска нито за миг. През целия този период успоредно с лечението той непрестанно учи и развива своя талант, защото е наясно, че това е единственият верен пък към сбъдване на мечтите му. И така, след дълги години на възстановяване и личностно развитие любимецът на публиката Jony Iliev  се завръща отново на сцената – по-силен и по-мотивиран от всякога.

В новия си проект „PARO SONO” певецът си партнира с едни от най-добрите ромски и джазови музиканти в България. Заедно откриват нови възможностти в развитието на световната ромската музика разкривайки пред слушателя съвършено нови хоризонти. Аранжирани в един съвременен дух, всяка една пиеса носи силно послание и собствена положителна енергия. Това е един албум, който ще ви накара да плачете и да смеете, да танцувате и да медитирате. Jony Iliev вярва, че единствения начин да достигне до сърцата на публиката е изкуството, което създава да бъде искрено и чисто. Думи като „Любов” и „Бог” са често срещани в текстовете на песните от този албум.

Пак на крака и изпълнен с любов,  Jony отново ще пее за вас, за да ви напомни, че музиката лекува всичко, а талантът е дар от Бога и всеки, който го носи в себе си, трябва да го пази и отглежда с много Любов!

За Jony Iliev & The Band  концертният график тепърва ще става все по-натоварен, а новата приказка за певеца и компания е свързана с многобройни концерт и фестивали, които скоро ще бъдат факт.

Меню
bg Bulgarian
X